En av 10
Alla känner oftast någon med NPF. I klassen, på arbetsplatsen eller i familjen. Idag beräknas 1 av 10 personer i Sverige ha en NPF-diagnos. Men vad innebär det egentligen för personen i fråga – och för medmänniskor och samhället? Genom att öka kunskapen och utmana fördomarna om NPF kan vi skapa ett mer inkluderat samhälle.
Vad är NPF?
NPF är en förkortning på neuropsykiatrisk funktionsnedsättning och är ett samlingsnamn för olika neurologiska tillstånd. Det innebär att hjärnan fungerar och arbetar annorlunda – vilket leder till olika kognitiva svårigheter som kan påverka en persons förmåga att fungera i vardagen och samhället.Diagnoserna som ingår i NPF är bland annat ADHD, autismspektrumtillstånd, språkstörning och Tourettes syndrom. En del har en specifik diagnos, medan andra har flera överlappande diagnoser.I praktiken kan personer med NPF ha svårt med impulskontroll, samspel med andra människor, koncentration, minne, motorik och känslomässig reglering. Det är dock viktigt att komma ihåg att varje person är unik och upplever sina utmaningar och styrkor på olika sätt – och i olika skalor.
Samhällets ansvar
En NPF-diagnos handlar inte bara om individens anpassningar och eventuell medicinering, utan också om samhällets ansvar. Idag finns fortfarande bagatellisering och fördomar om NPF. Vanliga myter är alltifrån att det bara handlar om asocialitet eller bristande disciplin till att det är en “mode-diagnos”. Men sanningen är att NPF är en verklig och komplex diagnos som kan påverka en persons liv på djupet. Att ignorera diagnosen kan leda till att personer med NPF inte får det stöd och den förståelse de behöver för att lyckas i livet.Nedan listar vi tips och råd för hur du kan bidra till att skapa en mer inkluderande och stöttande miljö för personer med NPF i din omgivning.
Vanliga funderingar
Vad är NPF?
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är en samlingsbeteckning för diagnoser som påverkar hjärnans sätt att fungera. Exempel inkluderar ADHD, autism och Tourettes syndrom.
Vilka är de vanligaste symptomen på ADHD?
De vanligaste symptomen på ADHD är ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet. Dessa kan variera i svårighetsgrad och påverka dagliga aktiviteter.
Hur diagnostiseras autism?
Autism diagnostiseras genom en kombination av beteendeobservationer, intervjuer med föräldrar och standardiserade tester. Diagnosen ställs oftast av specialiserade team inom psykiatri eller neurologi.
Vilka behandlingsalternativ finns för personer med NPF?
Behandlingsalternativ inkluderar medicinering, beteendeterapi, specialpedagogiska insatser och stöd från olika yrkesgrupper som logopeder och arbetsterapeuter.
Hur kan skolor bäst stödja elever med NPF?
Skolor kan stödja elever med NPF genom individuella anpassningar, särskilt stöd, tydlig struktur, lugna arbetsmiljöer och regelbunden kommunikation med föräldrar och vårdpersonal.
Vilka resurser finns tillgängliga för föräldrar till barn med NPF?
Föräldrar kan få stöd genom lokala stödgrupper, rådgivning, utbildningsprogram, informationsmaterial och hjälp från specialister som psykologer och kuratorer.
Vad är skillnaden mellan ADHD och autism?
ADHD kännetecknas främst av ouppmärksamhet, hyperaktivitet och impulsivitet, medan autism kännetecknas av svårigheter med social kommunikation, begränsade intressen och repetitiva beteenden. Vissa symtom kan överlappa.
Kan personer med NPF leva ett normalt liv?
Självklart!! Med rätt stöd och anpassningar kan personer med NPF leva fullständiga och meningsfulla liv, delta i samhället och uppnå sina mål.
Läs mer i bloggen
-
En Inblick i Neuropsykiatriska Funktionsnedsätt...
I dagens samhälle blir det allt viktigare att förstå och acceptera de olika sätt på vilka våra hjärnor fungerar. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett spektrum av tillstånd som påverkar hjärnans...
En Inblick i Neuropsykiatriska Funktionsnedsätt...
I dagens samhälle blir det allt viktigare att förstå och acceptera de olika sätt på vilka våra hjärnor fungerar. Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) är ett spektrum av tillstånd som påverkar hjärnans...